Tänään on perjantai 13. joulukuuta 2024

Salmonellatartunta ja -epäilyjä kissoilla Pohjois-Pohjanmaalla

Alavieska-lehti
24. toukokuuta | päivitetty 24. toukokuuta 11:42

Ylivieskan kaupungin ympäristöterveydenhuolto julkaisi 23.5. tiedotteen liittyen kissojen salmonellatartuntoihin – ja epäilyihin.

Kuumeilevat ja huonosyöntiset kissapotilaat ovat työllistäneet eläinlääkäreitä tavallista enemmän Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella.

Yhteistoiminta- alueeseen kuuluvat Ylivieskan ja Nivalan kaupungit sekä Alavieskan ja Sievin kunnat.
Kunnaneläinlääkärin vastaanottoja alueella on kaksi, toinen Nivalassa ja toinen Ylivieskassa.
Syömättömiä ja kuumeisia kissoja on kevään aikana hoidettu molemmilla vastaanotoilla.

Edellä mainituista oireista kärsivän kissan ulostenäytteistä on saatu toukokuun lopulla Ruokaviraston vahvistama positiivinen salmonellatulos. Tartunta on vahvistettu serotyypiltään Salmonella typhimuriumiksi.

Tiedotteessa todetaan, että oirekuva eli syömättömyys, kuumeilu ja yleinen huonovointisuus sopii moneen eri tautiin, eikä salmonellatartuntaa ole mahdollista erottaa oireiden perusteella muista vastaavia oireita aiheuttavista taudeista.

Salmonellatartunnassa oireena on usein myös ripulia, jonka seassa voi olla verta. Tartunta todetaan ulostenäytteestä tehtävällä viljelyllä.

Suomessa salmonellatapauksia löydetään koirilla ja kissoilla muutamia vuodessa eikä edellä mainituista oireista kärsiviltä kissoilta tutkita ulostenäytteitä rutiininomaisesti. Kaikki edellä mainitulla tavalla oireilevat kissat eivät välttämättä kärsi salmonellatartunnasta, sillä vastaavia oireita esiintyy useissa muissakin taudeissa.

Ympäristönterveydenhuolto muistuttaa, että kissojen omistajien on kuitenkin hyvä seurata lemmikin vointia mahdollisten oireiden varalta ja olla tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin.

Useimmiten salmonellaan sairastunut kissa toipuu tukihoidon avulla, vakavissa tapauksissa tarvitaan lisäksi antibioottikuuri. Kissa voi kuitenkin jatkaa bakteerin eritystä vielä useiden viikkojen ajan tartunnan jälkeen, vaikka oireilu olisi jo loppunut.

Tartunnan lähteeksi epäillään lintuja tai jyrsijöitä. Salmonellaa tavataan useilla muillakin luonnoneläimillä, kuten siileillä. Kissat voivat altistua tartunnalle, jos ne pääsevät kosketuksiin luonnonvaraisten eläinten tai niiden ulosteiden kanssa.

Salmonella voi tarttua myös ihmiseen ja muihin eläimiin, jos sairaan eläimen ulostetta kulkeutuu eläimen tai ihmisen suuhun esimerkiksi likaisten käsien tai saastuneen ruuan tai veden välityksellä. Tartuntaa voidaan ehkäistä huolehtimalla hyvistä hygieniakäytännöistä.

Kädet on tärkeää pestä huolellisesti luonnonvaraisiin eläimiin tai niiden ulosteisiin koskemisen jälkeen sekä kissanvessan puhdistamisen jälkeen. Kotieläintiloilla on tärkeää huolehtia tautisuojauksesta eikä kissoja tai haittaeläimiä pidä päästää kosketuksiin eläinten rehujen tai juomaveden kanssa.

Ihmisillä yleisimmät salmonellan oireet ovat ripuli ja kuume. Taudin itämisaika ihmisillä on 6–72 tuntia. Kaikki tartunnan saaneet eivät saa oireita.

Lisätietoa salmonellasta lemmikeillä:

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/koirat/salmonella-lemmikeilla

Asiasta voi tiedustella lisää Ylivieskan kaupungineläinlääkäri Ville Aitto-ojalta ja Ylivieskan kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja Päivi Pyyköseltä.

Aiheeseen liittyvää