Reunahuomautus

Näin minun aikani Alavieska-lehdessä aikana lehtipäivä osuu ensimmäistä kertaa karkauspäivälle. Saatiinkin tällä kertaa helmikuulle kolme lehteä, kun yleensä kolme lehden numeroa osuu maaliskuulle. Onko helmikuu ollut sitten mukava ja mahtava tai pitkällisen piinaava, niin yksi lisäpäivä sinne tänne.

Ainakin kevään tuntua on ollut ilmassa viime päivinä ja ollaan saatu iloita aurinkoisen sään näyttäytymisestäkin. Leuto sää toi jälleen takaisin liukkaat kelit, minkä sain huomata kun pakkailin kolmiovista autoani täyteen kierrätyspahvista sun muusta. Meidän etupihalla oli epätasaisen liukasta, koska lunta on talven aikana mennyt ja tullut ja sulaillut ees ja taas, mutta tilanteen tiedostaminen sai varomaan ja pää pysyi pystyssä ja jalat maassa.

Karkauspäivä johtuu siitä, koska se on ratkaisuna sille, että gregoriaaninen ajanlaskumme pysyisi samassa tahdissa vuodenaikojen kanssa. Yhteen kierrokseen auringon ympäri kuluu maapallolla 365 päivää 5 tuntia 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Maa kiertää oman akselinsa ympäri noin 365,2422 kertaa sinä aikana, kun se kiertää yhden kerran Auringon ympäri. Ilman karkauspäivää neljässä vuodessa virhe kasvaisi noin yhteen päivään. 120 vuodessa ero olisi kasvanut jo noin kuukauteen. Karkauspäivän kanssa joka neljäs vuosi vuoden keskimääräiseksi pituudeksi saadaan 365 päivää ja kuusi tuntia. Lisäämällä karkauspäivä joka neljäs vuosi tulee vuoden keskimääräisestä pituudesta 11 minuuttia 14 sekuntia liian pitkä ja 128 vuodessa virhe kasvaa päiväksi. Tämän takia Paavi Gregorius XIII täsmensi karkauspäiväsääntöä siten, että poikkeus eli karkauspäivä joka neljäs vuosi koskee niitä tasavuosisatoja, jotka ovat jaollisia luvulla 400. Suomessa karkauspäivä oli vuoteen 1996 saakka 24.2. Vuodesta 2000 lähtien se siirrettiin helmikuun viimeiseksi päiväksi 29.2.

Joissakin kalentereissa karkauspäivän sijaan on käytössä karkauskuukausi. Karkauskuukausia tarvitaan kuu-aurinkokalentereissa sekä juutalainen ja kiinalainen kalenteri hyödyntävät karkauskuukausia. Myös vanhassa suomalaisessa ajanlaskussa oli karkauskuukausi käytössä.

Juttua muokattu: 12.3.2024 13:42

URHEILU >>